Gött nyttigt

Att sallad är nyttigt är något vi alla är medvetna om. I sallad finns två supersyror, folsyra som skyddar mot bland annat hjärtsjukdomar och liponsyra som bland annat är gynnsamt för blodsockret. Det är viktigt att varje mål innehåller någon form av sallad. En god och hälsosam sallad kan vara ett bra exempel på en lättare måltid. Salladen bör innehålla nyttiga grönsaker med ett tätt näringsinnehåll som är rika på vitaminer och mineraler. Man får inte glömma bort att tillsätta nyttiga fetter och proteiner i salladen. Om man lyckas med det får man en hälsosam sallad.

Viktigt att salladen innehåller nyttiga ingredienser

Ibland kan det kännas lite tråkigt med sallad och det kan vara svårt att komma på nya nyttiga salladskombinationer, men det finns mycket nyttigt och gott man kan ha i. Det gäller att ha i nyttiga ingredienser i salladen, att göra medvetna val. En del sallader innehåller lika mycket onyttigheter och kalorier som en pizza. Därför är det viktigt att tänka vad man har i salladen. Det finns många recept på hälsosamma sallader att välja mellan. Man mår bra av att äta sallad, både på insidan och utsidan.

Här följer några recept på hälsosamma sallader. Avokadosallad med kikärter: 100 g körsbärstomater, 50 g feta (tärnad), 50 g tärnad gurka, 115 g kokta kikärtor, 75 g tärnad vattenmelon, 50 g salladsblad, 1/4 skivad rödlök, 1 avokado, 1 tsk pressad citron, 2 msk pumpa eller solrosfrön. Dressing: 1/2 msk rödvinsvinäger, 1/2 msk olivolja, 1/2 msk dijonsenap, salt och peppar. Lägg upp alla ingredienser på en bädd av salladsblad, vispa ihop dressingen och häll över salladen före servering. Räksallad med saffransmajonnäs: 350 g färska skalade räkor, 2 tärnade tomater, 1 avokado, 150 g blandsallad, 1/2 pressad citron, 1 msk vitvinsvinäger, 1 dl majonnäs, 1 litet paket saffran, salt och peppar. Häll ner saffran i vinägern och rör om. Blanda ihop räkor, avokado och tomater i en skål. Blanda ihop majonnäs och vinäger i en annan skål. Blanda sedan saffransmajonnäsen och räkröran, tillsätt salt och peppar. Lägg sallad på tallriken och pressa lite citron över.

Hälsosamma sallader med frukt

Mango- och avokadosallad: 250 g tärnad avokado (färsk eller fryst), 250 g tärnad mango (färsk eller fryst), 1 tsk rivet limeskal, 1 msk pressad limejuice, 1/2 hackad lök, 1 msk rapsolja, 1/2 dl hackad koriander, 1 tsk sambal oelek. Tina avokado och mango om fryst används och blanda alla ingredienser. Melonsallad med fetaost. Det här behöver du för 6 portioner: 600 g vattenmelon utan skal, 1/2 rödlök, 1 gurka, 1 dl kapris (små kapris), 150 g fetaost. Skär vattenmelonen i tärningar, skala och skär gurkan i tärningar, skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser och smula över fetaosten.

Halloumi- och persikosallad med yoghurt och mynta. För 4 portioner behöver du: 150 g haricots verts, 600 g färskpotatisar, 2 halloumiostar (á 200 g), 4 salladslökar, 65 g ruccola, mynta, 2 msk olivolja, 2 persikor, 1 msk honung och 1 dl pumpakärnor. Dressing: 1 pressad citron, 1/2 msk honung, 1/2 tesked dijonsenap, 1 msk olivolja, salt och peppar (blanda ingredienserna). Koka potatisen, låt den svalna och dela den, koka bönorna i saltat vatten. Skär halloumin i strimlor, pensla dem med olja och grilla på ett hett grillgaller. Du kan även grilla persikorna om du vill. Blanda alla ingredienser, vänd ner dressingen och smaka av med salt och peppar.

 

Hälsosamma sallader – ät nyttigt och må bra

Sallad är nyttigt och det är viktigt att man får i sig sallad under varje måltid. Man bör vara försiktig när det kommer till ingredienserna i salladen, eftersom den kan luras och bestå av en massa onyttigheter. Salladen bör innehålla bra grönsaker med mycket näring, som är rika på vitaminer och mineraler. Ett tips är att ha lite frukt i ibland som omväxling och för en naturlig energikick. Kroppen och själen mår bra av nyttiga sallader!