Mmmm

Man brukar säga att en viktig del i matlagning är det visuella och att man äter med ögonen. Därför är det extra kul att tillaga härlig vegetarisk mat, som riktigt sprudlar av olika färger och gör så att det vattnas i munnen. Dessutom är det en extra bonus att de flesta vegetariska recept är riktiga vitaminkickar och hälsosamma. Det behöver inte vara så komplicerat att laga vegetarisk mat, som många kanske tror. Nedan följer några recept av både god och nyttig vegetarisk kost.

Alla mår bättre av vegetarisk kost

Eftersom vegetarisk mat ofta innehåller mycket grönsaker innebär det att maten blir späckad med näring och antioxidanter. Det låga kaloriinnehållet som finns i grönsaker, bidrar också till ett hälsosammare liv. Dessutom mår inte bara människor bättre av vegetarisk kost, utan den gynnar även vår miljö och våra djur. Med andra ord finns det många vinster med att välja vegetarisk kost och ta del av goda, lättlagade och hälsosamma vegetariska recept.

Ett riktigt gott recept är kikärtsbiffar. Man sköljer två burkar kikärter och låter de rinna av. Sedan mixar man dem i en matberedare tillsammans med en hackad gul lök, en hackad vitlöksklyfta och persilja. Blanda sedan ihop allt med salt, peppar, 1 msk Maizena och ett ägg. Forma till biffar och stek i smör. Servera dessa biffar med en tzatziki, en god sallad och eventuellt klyftpotatis. Svårare än så är det inte.

För att få ut det mesta av nyttigheterna i grönsakerna, är det bästa om man äter de råa. Vid upphettning försvinner nämligen en hel del vitaminer och mineraler. Om råkosten är sammansatt på rätt sätt, kan den till och med täcka hela behovet av vitaminer och mineraler som behövs i människors kost. Man bör dock tänka på att tillföra både protein och fett, för att måltiden ska anses som komplett.

Varför inte våga testa en raw food-soppa? Prova att tillaga denna paprika- och ingefärssoppa. Ingredienserna för 4 portioner består av: två urkärnade paprikor, en tomat, 1 dl soltorkade tomater, 1 dl skalade mandlar, två vitlöksklyftor, en bit chili, 1 tsk agavesirap, 2 cm ingefära, 1 msk lantbuljong, 1 tsk flingsalt, en näve basilika, svartpeppar, 3 dl vatten och 1 msk olivolja. Mixa ihop allt i en matberedare, smaka av med salt och garnera med basilika och pumpakärnor. Mycket smakrikt och hälsosamt.

 

Vegetarisk kost som första alternativ

För att leva ett hälsosamt liv behöver man få kunskap i att laga vegetarisk mat. Det behöver inte vara så svårt som många kanske tror. Tillagning av till exempel raw food är väldigt enkel, men smakar gudomligt gott. Vegetarisk mat är full av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Grönsakernas alla olika färger bildar en symfoni av färger, vilket borde locka de flesta till att göra hälsosam vegetarisk kost till det första alternativet i varje människas liv.