Börja träna efter förlossningen

Det kan vara svårt att komma igång med sin träning efter graviditeten och förlossningen. För många kvinnor som fött barn är det en omställning både fysiskt och psykiskt. Man skall ta hand om den nya familjemedlemmen och samtidigt vänja sig vid en kropp som man inte alltid känner igen. En kropp förändras av en graviditet, den har ju gjort något så magiskt som att skapa ett nytt liv.

När borde man börja träna igen

Det finns inget direkt svar på när man skall börja träna efter förlossningen. Allt är beroende på hur snabbt man återhämtar sig, hur man mår kroppsligt och vad ens kropp klarar av. Det är naturligtvis bra att komma igång och röra på sig så man får motion då det gynnar en på många sätt, men det är också viktigt att inte känna någon press.

Ta hjälp av kunniga inom ämnet

Börjar man träna för snabbt och för hårt efter förlossningen finns det en risk för att man skadar muskulaturen mer än bygger upp den. Speciellt bäckenbotten och magmusklerna har fått jobba hårt redan i nio månader och vill därför ha en mjukstart. För att inte riskera att man skadar sin kropp rekommenderas att alltid ta kontakt med någon som är kunnig inom området, som kan ge tips och råd på vilka övningar som är säkra att göra.

 

Ta allt i din egen takt

Att få ett barn är för många en av de största händelserna i livet. Mycket förändras på en gång och plötsligt finns det en annan människa som är viktigare än du själv. Var noggrann med att känna efter var din gräns går så du inte pressar dig själv för hårt. Du har många år av föräldraskap framför dig och skall orka med tidiga morgnar och sena kvällar. Träna för din egen skull, inte för någon annans!

valdemarsviksblo